Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowate
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Pokrzewkowate

Występowanie

Gatunek wędrowny.
Do polski przylatuje w kwietniu a odlatuje od sierpnia do października.
Występuje w liściastych lasach, parkach, zagajnikach.

Wygląd

Mniejszy od wróbla.
Grzbiet zielonkawobrązowy z szarością.
Nad okiem jasnożółty pasek.
Brzuch biały, pierś i gardziel żółtawa,
Dziób ciemnobrązowy.
Nogi brązowe.

 

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Pożywienie

Owady

Rozród

Gniazda zakłada na ziemi z mchu i trawy.
Składa 6 jaj już w kwietniu.
Jaja są białe z czerwonawymi kropeczkami, kształtu jajowatego.
Jaja wysiaduje samica przez około 14 dni.
Młode są karmione prze oboje rodziców i po około 18 dniach opuszczają gniazdo.
Wyprowadza jeden lęg w ciągu roku.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.