Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka
Rząd: Wróblowate
Rodzina: Drozdowate

Występowanie
Gatunek częściowo osiadły.
Kosy wędrowne do Polski przylatują w marcu i kwietniu a odlatują od września do listopada.
Występują w sadach, parkach, ogrodach.

Wygląd
Nieco większy od szpaka.
Samiec jest czarny z żółtym dziobem i żółtą obrączką wokół oka.
Samica jest ciemnobrązowa, gardło i pierś ma jaśniejszą i plamkowaną.
Oczy ciemnobrązowe.
Nogi czarne.

fot. Hanna Żelichowska (www.ptakimiasta.pl)

fot. Hanna Żelichowska (www.ptakimiasta.pl)

Pożywienie
Dżdżownice, owady i ich larwy, owoce, jagody.

Gniazdowanie
Gniazda zakłada na krzewach lub niskich drzewach.
Gniazdo buduje z gałązek, korzonków, źdźbeł trawy, w środku wylepione gliną.
Składa od 3 do 5 jaj już w kwietniu.
Jaja są jasnozielone z licznymi drobnymi rdzawoczerwonymi plamkami.
Jaja wysiaduje samica przez około 12- 14 dni.
Młode są karmione prze oboje rodziców i po około 14 dniach opuszczają gniazdo.
Wyprowadza dwa, trzy lęgi w ciągu roku.

fot. Hanna Żelichowska (www.ptakimiasta.pl)

Ochrona
W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Zobacz wideo

fot. Hanna Żelichowska (www.ptakimiasta.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.