Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowate
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Łuszczaki

Występowanie

Gatunek wędrowny.
Do polski przylatują w marcu a odlatują od września.
Zimuje w zachodniej i południowej Europie, zdarza się że ptaki próbują zimować w kraju.
Przebywa w lasach, parkach i ogrodach.

Wygląd

Smukły ptak wielkości wróbla.
Samiec posiada szaroniebieską czapeczkę na głowie, czarną plamę na czole.
Grzbiet, boki i brzuch czerwonobrązowe.
Skrzydła czarne z dwoma pasami: szeroki biały i wąski kremowy.
Szaroniebieski dziób, który jesienią przybiera barwę brązową.
Oczy i nogi brązowe.
Samica ma brzuch szarobrązowy a grzbiet oliwkowy.

 

fot. Jacek Drozda

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 14-16 cm
Rozpiętość skrzydeł: 25-29 cm
Masa ciała: 18–26 g

Pożywienie

Owady, nasiona roślin oleistych i drzew iglastych, chwastów, jagody i zboża, kiełkujące nasiona.
Pisklaki karmi owadami.

Rozród

Gniazdo buduje z mchu, porostów, kawałków kory, wewnątrz zlepione pajęczyną wyścielone włosiem i piórami.
Składa od 4 do 6 jaj początkiem maja, wyprowadza dwa lęgi w ciągu roku.
Jaja wysiaduje samica przez około 12- 15 dni.
Młode są karmione prze oboje rodziców i po około 14 dniach opuszczają gniazdo.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.