Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowate
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Dzierzbowate

Występowanie

Gatunek częściowo wędrowny.
Niektóre ptaki zimują w Polsce.
Występuje na leśnych polanach, pastwiskach i polach z krzewami.

Wygląd

Nieco wiekszy od wróbla.
Popielata głowa, czerwonobrązowy grzbiet, brzuch brudnobiały.
Czarna pręga przechodząca przez oko.
Dziób czarny, oczy brązowe, nogi czarne.
Samica i młode osobniki mają rdzawobrązowy grzbiet.

 

fot. Paweł Wacławik

Pożywienie

Owady (chrząszcze, motyle, i ich gąsienice) myszy, żaby, jaszczurki, młode ptaki.
Zdobycz najczęściej nakłuwa na kolce krzewów lub kolczaste druty.

Rozród

Gniazdo buduje z żdźbła trawy, korzonków, do wyściółki używa mchu.
Składa od 4 do 6 jaj początkiem maja, wyprowadza jeden lęgi w ciągu roku.
Jaja wysiaduje przeważnie samica przez około 14- 15 dni.
Młode po około 25 dniach opuszczają gniazdo.

Ochrona
W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

fot. Paweł Wacławik

Zobacz wideo

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.