Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowate
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Łuszczaki

Występowanie

Gatunek częściowo wędrowny. Niektóre ptaki zimują w Polsce inne przylatują do nas ze wschodu.
Ptaki migrujące powracają od marca do kwietnia, natomisat odlatują od września do października.
Żyją w lasach liściastych i mieszanych, sadach, ogrodach, parkach w pobliżu wody.

 

Wygląd

Gruby mocny dziób, duża głowa i gruba szyja.
Ubarwienie jednakowe dla obu płci, samicy jest bardziej szare.
Ciemnobrązowy grzbiet, głowa i brzuch żółtobrązowe.
Skrzydła czarne z ukośnym białym paskiem.
Potylica szara na gardzieli czarna plama.
Ogon czarnobrązowy z białym końcem.

Pożywienie

Duże nasiona i pestki.
Owoce drzew i krzewów, wiosną gąsienice i pączki drzew.
Pisklęta karmi owadami i ich larwami.

Rozród

Gniazduje na starych drzewach.
Gniazdo buduje z gałązek źdźbeł i traw, delikatnych korzonków.
W środku jest wysłane sierścią i pierzem.
Składa od 3 do 5 niebieskawych jaj początkiem maja, wyprowadza jeden lęgi w ciągu roku.
Jaja wysiaduje samica przez około 11- 13 dni.
Młode po 12-13 dniach opuszczają gniazdo.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.