Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka

Rząd: Wróblowate
Rodzina: Sikory

Występowanie

Gatunek częściowo osiadły.
W zimę zbierają się w stada rozpoczynając koczowniczy tryb życia.

fot. Hanna Żelichowska. Bogatka- samica.

Wygląd

Czarna głowa, białe policzki. Żółty brzuch z czarnym krawatem na środku.
Samice posiadają krótszy krawacik, który w połowie brzucha zwęża się i znika, natomiast u samców rozszerza się i tworzy plamę na spodzie brzucha.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 13-15 cm
Rozpiętość skrzydeł: 22-25 cm
Masa ciała: 14–22 g

Pożywienie

Jaja, larwy, gąsienice, dorosłe owady i nasiona.
Zimą chętnie zje przygotowany przez człowieka łój i nasiona słonecznika, ziarna zbóż.

fot. Hanna Żelichowska. Bogatka - samiec.

Rozród

Gniazduje w dziuplach, budkach lęgowych.
Składa od 6 do 11 jaj, wyprowadza jeden czasami dwa lęgi w ciągu roku.
Jaja wysiaduje samica przez około 12- 15 dni.
Młode po 15-17 dniach opuszczają gniazdo.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.