Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka
Rząd: Wróblowate
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Sikory

Wędrówki
Gatunek osiadły w Polsce.
Zimą łączą się w koczujące stada.

Wygląd
Posiada czubek na głowie, z czarnym delikatnym rysunkiem.
Czerwona tęczówka oka.
Słabo zaznaczony dymorfizm płciowy, samice mają czubek nieco krótszy i mniej wyraźny rysunek na głowie.

Pożywienie
Owady,  głównie jaja i gąsienice motyli, zimą również nasiona.

Lęgi

Gniazduje w dziuplach na przełomie marca i kwietnia.
Składa od 6 do 8 jaj. Wysiaduje samica przez około 13- 15 dni.
Młode są karmione przez oboje rodziców, po 18-22 dniach opuszczają gniazdo.

Ochrona
W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

fot. Jacek Drozda

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.