Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowate
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Remiz

Występowanie

Gatunek wędrowny.
Przylatuje do Polski zazwyczaj pod koniec marca, odlatuje na przełomie sierpnia i września.
Zimuje na północnych wybrzeżach Morza Śródziemnego.

Wygląd

Malutki, jasny ptaszek z charakterystyczna czarną maską biegnącą od dzioba poprzez oko. Ostro zakończony dziób. Skrzydła oraz grzbiet rdzawobrązowe.
Wierzch głowy i kark szare. Samica ma węższą maskę.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 10-12 cm
Rozpiętość skrzydeł: 16-18 cm
Masa ciała: 9–11 g

Pożywienie

Owady, pająki, jesienią również nasiona.

Rozród

Gniazda wije misternie uplecione z włókien roślin, puchu, umieszczone na zwisającej gałązce wierzby, topoli lub brzozy, często w pobliżu wody.
Składa w maju od 6 do 8 jaj. Wysiaduje zazwyczaj samica przez około 13- 14 dni.
Młode są karmione zazwyczaj przez samicę , czasem samca (rzadko przez oboje rodziców razem).
Po 18- 26 dniach młode opuszczają gniazdo.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

 

fot. Paweł Wacławik

 

fot. Paweł Wacławik

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.