Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka

Rząd: Sowy
Rodzina: Puszczykowate

Występowanie

Gatunek osiadły w Polsce.
Zamieszkuje parki i obszary zadrzewione, niekiedy opuszczone zabudowania i ruiny.

Wygląd

Krępa budowa ciała, duża głowa i żółte oczy.
Wierzch ciała brązowoszary pokryty kremowymi lub białymi cętkami.
Spód ciała biały albo kremowy z brązowymi plamami.
Skok obficie opierzony.
Szlara jest szara, ciemniejsza w okolicy dzioba.

Pożywienie

Owady, gryzonie.

Rozród

Gniazduje w dziuplach drzew, na strychach i w szczelinach zabudowań.
Składa 2-5 jaj, na przełomie kwietnia i maja, wyprowadza 1 lęg w roku.
Jaja wysiaduje samica przez ok. 27-28 dni.
Młode opuszczają gniazdo po około 28-35 dniach.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.