Dodał(a) Haall dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowate
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Sikory

Występowanie

Gatunek osiadły w Polsce.
Ptak terytorialny, broni swego rewiru.

Wygląd

Upierzenie szarobrązowe. Na głowie czarna błyszcząca czapeczka, oraz nie duża czarna plamka pod dziobem.
Brak dymorfizmu płciowego.

 

 

Pożywienie

Owady, zimą również nasiona.

Rozród

Gniazduje w dziuplach i szczelinach przeważnie raz w roku pod koniec kwietnia.
Składa od 7 do 10 jaj. Wysiaduje samica przez około 13- 15 dni.
Młode są karmione przez oboje rodziców, po 2- 3 tygodniach opuszczają gniazdo.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.