Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Marek Paluch (www.marekpaluch.pl)

Systematyka

Rząd: Kraskowe
Rodzina: Zimorodkowate

Występowanie

Gatunek osiadły w Polsce, żyje w okolicach strumieni i rzek.

Wygląd

Jest nieco mniejszy od szpaka.
Duża głowa, długi dziób, krótki ogon i nogi.
Wierzch ciała i głowy turkusowoniebieski, brzuch pomarańczowy, podgardle i boki szyi białe plamy.
Bardzo słabo zaznaczony dymorfizm płciowy.
U samicy nasada dolnej części dzioba jest czerwona, natomiast u samca dziób czarny.

Pożywienie

Pożywienie to małe rybki, owady wodne i ich larwy.

Rozród

Gniazd buduje w gliniastych brzegach rzek, w których wykopuje poziome nory długości około 1 m, która zakończona jest komorą w której się gnieździ.
Gniazduje dwa razy od kwietnia do lipca, znosząc 6-8 jaj, czysto białych, kształtu niemal kulistego.
Jaja wysiaduje samica i samiec przez około 18 -21 dni.
Pisklaki opuszczają gniazdo po 23-27 dniach.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.