Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Eva Stets

Systematyka

Rząd: Wróblowate
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Jaskółkowate

Występowanie

Gatunek przelotny, który przylatuje do Polski w kwietniu a odlatuje we wrześniu.

Wygląd

Jest  mniejsza od wróbla domowego.
Ubarwienie oknówek jest czarne z niebieskim połyskiem od strony grzbietowej, natomiast od strony brzusznej białe.
Dziób jest czarny, oczy ciemnobrązowe.
Nogi i palce opierzone białymi piórkami.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 13-15 cm
Rozpiętość skrzydeł: 26-29 cm
Masa ciała: 16–21 g

Pożywienie

Ptak owadożerny, chwyta drobne owady w powietrzu.

Rozród

Gniazda buduje pod dachami budynków.
Gniazdo jest ulepione z gliny wymieszanej z błotem i śliną, wewnątrz wysłane pierzem i sierścią.
Gniazduje 2 razy w roku, znosząc 4-5 jaj czysto białych, kształtu jajowatego.
Jaja wysiaduje samiczka  i samiec przez około 14 dni, pisklaki wylatują po 23 dniu.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.